Zhong și colab. au publicat, în numărul din 15 martie 2019 al revistei JAMA, un articol în care au încercat să analizeze corelația dintre consumul de ouă și colesterolul din alimente cu bolile cardiovasculare sau cu decesul, indiferent de cauza acestuia.
Studiul a constat într-o analiză a 6 studii prospective ce au inclus 29.615 subiecți, femei și bărbați, pe o perioadă de 31 de ani.
Rezultatele studiului:
- Pentru fiecare 300 mg de colesterol alimentar consumate în plus, zilnic, riscul de boală cardiovasculară sau de deces, indiferent de cauză, a crescut cu 17%, respectiv 18%.
- La fiecare jumătate de ou adăugată în alimentația consumată zilnic riscul de boală cardiovasculară sau de deces, indiferent de cauză, a crescut cu 6%, respectiv 8%.
Studiul a inclus un eșantion foarte mare de subiecți, fiind realizat pe o perioadă foarte mare de timp. Aceste descoperiri noi redeschid dezbaterile referitoare la rolul colesterolului alimentar în apariția bolilor cardiovasculare. Dar, așa cum au subliniat și autorii studiului, pentru persoanele cu o stare bună de sănătate, consumul de ouă în cantități moderate poate face parte dintr-o alimentație echilibrată.
BIBLIOGRAFIE:
Zhong VW, Van Horn L, Cornelis MC, et al. Associations of Dietary Cholesterol or Egg Consumption With Incident Cardiovascular Disease and Mortality. JAMA.2019;321(11):1081–1095.