Având o savoare deosebită, ciupercile sotate sunt garnitura ideală pentru fripturi, însă pot fi consumate și ca atare.  Secretul preparării lor este să fie gătite încet, cu răbdare. Aceste ciuperci sunt atât de aromate și savuroase încât pare greu de crezut că pot fi preparate cu nivel minim de asezonare.

Ingrediente:

  • Aproximativ 500g de ciuperci proaspete (albe sau brune)
  • Două linguri de unt nesărat (poate fi înlocuit cu ulei de măsline)
  • O lingură de usturoi (tocat)
  • ½ linguriță de sare
  • ¼ linguriță de piper
  • ½ linguriță de cimbru uscat
  • O mână de pătrunjel (pentru decor)

Mod de preparare:

Cel mai important sfat este să fim generoși cu untul sau uleiul de măsline, pentru că ciupercile se gătesc cel mai bine la foc mediu, încet și cu răbdare, până când sunt foarte fragede. Acesta este momentul în care ciupercile își eliberează aroma.

  1. Spălați ciupercile, ștergeți-le bine cu un prosop de hârtie, apoi tăiați-le felii.
  2. Într-o tigaie mare, topiți untul la foc mediu, iar când spuma acestuia scade, adăugați ciupercile feliate, usturoiu tocat, sarea și cimbrul.
  3. Gătiți la foc mediu, amestecând constant, aproximativ 7 minute, până când ciupercile devin fragede.
  4. La final, presărați piperul și pătrunjelul. Serviți imediat.