Bisfenolul-A (BPA) este un perturbator (disruptor) endocrin, mai exact un compus organic sintetic care poate imita acțiunea unor hormoni, cu implicații grave asupra sănătății.
BPA are o structură asemănătoare cu 17-β-estradiolul (E2) și activează în mod direct receptorii estrogenului din organism. Ca urmare a proprietăților sale asemănătoare estrogenului, se suspectează că BPA ar putea să fie asociat cu apariția unor afecțiuni grave, cum ar fi cancerul de sân și cancerul de prostată. De asemenea, BPA a fost asociat și cu excesul ponderal, fiind considerat un compus „obezogen”.
La sfârșitul anului 2021, EFSA (European Food Safety Authority) a reevaluat riscul BPA din alimentație, în special ca urmare a studiilor care au indicat efectele adverse ale acestui compus asupra sistemului imunitar.
BPA este utilizat în numeroase produse, inclusiv în dispozitive stomatologice, hârtie termică, sticle pentru bebeluși, ambalaje pentru alimente, cutii pentru conserve sau echipamente medicale. Temperaturile ridicate, precum și soluțiile acide sau bazice pot duce la degradarea ambalajelor ce conțin acest compus, iar BPA poate migra în băuturi sau alimente. Așadar, alimentația este considerată a fi cea mai importantă sursă de expunere la BPA.
În concluzie, recomandarea este să consumați apă din recipiente din sticlă, evitându-le pe cele din plastic. Nu depozitați și nu încălziți mâncarea în recipiente din plastic și consumați cât mai rar conserve!