Numai cine a suferit o criză de gută poate înțelege cât de dureroasă poate fi aceasta. Activități simple, cum ar fi îmbrăcatul, condusul unui autovehicul sau gătitul alimentelor, pot reprezenta o provocare serioasă.
Guta este doar una dintre sutele de forme de artrită și afectează până la 4% din populație. Deși este întâlnită mai frecvent la bărbații în vârstă, și femeile pot suferi de atacuri de gută, în special după menopauză.
În timpul unei crize de gută, ultimul lucru pe care ți-ai putea dori să-l faci este să-ți pregătești masa pentru tine sau familia ta. Mâinile umflate și dureroase pot face dificilă efectuarea unor treburi simple în bucătărie, cum ar fi folosirea unui deschizător de conserve sau tăierea legumelor. Disconfortul creat de un deget umflat la picior, în fața unui aragaz încins, chiar și pentru câteva minute, se poate simți ca o tortură pentru cineva cu gută. Lipsa somnului de la o articulație dureroasă care te trezește în miezul nopții te poate lăsa fără energie a doua zi. Astfel, deși s-ar putea să arăți perfect sănătos pentru cei din jur, durerea ta este reală.
Atacurile de gută pot apărea din senin și pot dura câteva zile sau chiar peste o săptămână. Astfel, durerea cronică debilitantă cauzată de gută poate afecta semnificativ calitatea vieții.
Dar, sunt și vești bune. Cercetările arată că o alimentație sănătoasă poate ajuta la prevenirea și la tratarea crizelor de gută. În plus, unele modificări simple ale dietei, utile pentru a trata guta, vă pot reduce și riscul de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, obezitatea și cancerul. Deși dieta nu poate trata singură gută, este o terapie adjuvantă care poate fi extrem de utilă.
Parcurgând acest curs, veți afla care sunt alimentele cu adevărat „prietenoase cu guta” și care sunt cele pe care ar trebui să le limitați în alimentația dumneavoastră. În plus, acest curs vă va ajuta să înțelegeți ce este acidului uric, cum poate fi controlat nivelul acidului uric din organism și, nu doar ceea ce nu puteți mânca, ci, în mod special, ce puteți mânca în cazul în care vă confruntați cu hiperuricemie sau cu gută.
Astfel, acest curs reprezintă un ghid bazat pe știință solidă, în finalul căruia găsiți și exemple de rețete simple și delicioase care pot ajuta la scăderea nivelului acidului uric seric și la prevenirea crizelor de gută.
Ce veți învăța:
- Ce este acidul uric și cum se formează și ce roluri are acesta în organism.
- Ce este hiperuricemia. Care este diferența dintre hiperuricemie și gută.
- Ce sunt purinele și cum se formează în organism.
- Recomandări dietetice în hiperuricemie și gută: dieta săracă în purine, dieta săracă în fructoză, etc.
- Hidratarea, consumul de cafea și de alcool în hiperuricemie și gută.
- Activitatea fizică în hiperuricemie.
- Cum ar trebui să arate alimentația noastră dacă suferim de hiperuricemie sau gută.