Intervenția nutrițională implementată și monitorizată de un dietetician autorizat are un rol esențial atât înainte, cât și ulterior intervenției chirurgicale bariatrice, contribuind la o mai bună scădere în greutate, la prevenirea reîngrășării și la reducerea riscului de complicații postoperatorii.
Managementul ponderal preoperator
Înainte de intervenția chirurgicală bariatrică, se recomandă urmarea unul program de management ponderal, supervizat, bazat pe un regim alimentar cu un aport caloric redus și pe corectarea deficiențelor nutriționale.
Există, astfel, conform studiilor, o corelație între scăderea în greutate obținută preoperator și cea obținută postoperator.
De exemplu, conform unui studiu recent, o scădere în greutate de 9,5% înaintea procedeului de bypassgastric Roux-en-Y se asociază cu o scădere importantă a unor complicații postoperatorii, cum sunt fistulele anastomotice, infecțiile profunde și abcesele. Aceste asocieri au fost și mai importante în cazul pacienților cu IMC >45.8. Chiar și o scădere mai redusă în greutate, obținută preoperator, se asociază cu avantaje pentru pacient, cum ar fi scăderea duratei intervenției chirurgicale.
În plus, scăderea în greutate preoperator conduce la îmbunătățirea statusului glicemic înainte de intervenția chirurgicală, aspect extrem de important dacă avem în vedere corelația cunoscută dintre hiperglicemia prechirurgicală și complicațiile postchirurgicale.
Scăderea în greutate înaintea intervenției chirurgicale conferă și un efect protector în cazul pacienților care suferă de boala ficatului gras non-alcoolic, aceștia reprezentând 90% dintre pacienții cu obezitate morbidă. Acești pacienți prezintă o mărire în volum a lobului hepatic stâng care poate îngreuna accesul vizual al chirurgului, fiind în mod particular susceptibil la hemoragii.
Suplimentarea pentru a preveni deficiențele nutriționale
Cauzele deficiențelor nutriționale în cazul obezității sunt multifactoriale, printre acestea putându-se număra: aportul excesiv de alimente cu densitate calorică mare și cu o calitate nutrițională redusă, biodisponibilitatea redusă a unor nutrienți (de exemplu, vitamina D), statusul inflamator cronic care afectează metabolismul fierului, suprapopularea bacteriană a intestinului subțire (SIBO), care poate conduce la deficitul unor vitamine (de exemplu, vitamina B12, fier, acid folic, vitamina D și tiamină).
Este importantă, astfel, identificarea preoperatorie a deficiențelor nutriționale, acestea fiind asociate cu deficiențe nutriționale postchirurgicale și complicații metabolice.
Alimentația postchirurgicală
Recomandările nutriționale postchirurgicale se bazează pe progresia graduală în consistența și textura alimentelor pe o perioadă a una-două luni. Având în vedere diferențele mari care apar de la un pacient la altul, referitor la progresia tipului de alimente consumate, este necesară consilierea individuală efectuată de un dietetician autorizat.