Cercetările arată că modificarea alimentației și utilizarea anumitor suplimente nutritive pot îmbunătăți sănătatea metabolică și reproductivă.

Sindromul Ovarului Polichistic (PCOS) este una dintre cele mai frecvente boli endocrinologice, afectând între 9% și 18% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă. În ciuda prevalenței ridicate, PCOS este, în mod frecvent, ignorată și netratată corespunzător.Un studiu internațional recent a arătat că aproximativ 50% dintre femei au fost văzute de cel puțin 3 medici și 30% dintre acestea au așteptat mai bine de doi ani până au primit un diagnostic de PCOS.

De altfel, însăși denumirea afecțiunii este o sursă de confuzie, întrucât femeile cu PCOS nu au cu adevărat chisturi pe ovare, ci mai curând mici foliculi imaturi care sunt frecvent confundați cu chisturile.

Ce este foarte clar, este faptul că femeile cu PCOS se confruntă cu factori de risc pentru sănătate care se extind pe toată viața, chiar și după vârsta reproductivă. Schimbarea stilului de viață reprezintă principala abordare terapeutică pentru a preveni sau pentru a ameliora aceste riscuri.

PCOS se schimbă cu vârsta

Privită în trecut ca fiind doar o problemă a aparatului reproducător, fiind una dintre principalele cauze de infertilitate ovulatorie, PCOS este considerată acum o afecțiune endocrină cauzând un risc crescut de diabet de tip 2, sindrom metabolic, afecțiuni cardiovasculare și cancer. Se estimează că, până la vârsta de 40 de ani, aproximativ 50% dintre femeile cu PCOS vor dezvolta prediabet sau chiar diabet de tip 2.

În prezent, multe cercetări analizează evoluția PCOS pe măsura înaintării în vârstă a femeilor și ulterior tranziției către menopauză. Perioada reproductivă în cazul femeilor cu PCOS o depășește pe cea a femeilor care nu suferă de această afecțiune, ca urmare a nivelului crescut de hormoni androgeni de origine suprarenaliană și ovariană. Nivelul hormonilor androgeni scade la femeile cu PCOS pe măsura înaintării în vârstă, având ca și consecință o probabilitate mai mare de a obține o sarcină mai târziu în viață, pentru femeile care s-au luptat cu infertilitatea.

Însă, în ciuda scăderii nivelului hormonilor androgeni, consecințele metabolice asociate cu PCOS se înrăutățesc că măsura trecerii anilor. Un studiu publicat în Diabetes arată că prevalența diabetului de tip 2 la femeile de vârstă medie, cu PCOS; este de 6,8 ori mai ridicată comparativ cu populația feminină generală, de aceeași vârstă.

Asocierea cu Afecțiuni ale Dispoziției și Tulburări de Alimentație

Pe lângă riscul crescut de afecțiuni metabolice, femeile cu PCOS au un risc crescut de anxietate și depresie. Femeile cu PCOS pot suferi de tulburări ale dispoziției ca urmare a unor dezechilibre hormonale dar și din cauza luptei zilnice cu această afecțiune ce poate cauza multă frustrare.

De asemenea, un studiu publicat în Fertility and Sterility a arătat că riscul de tulburări de alimentație este de patru ori mai mare în cazul femeilor cu PCOS. Nivelul crescut de insulină a fost asociat cu mâncatul compusiv. Astfel, un studiu publicat în Appetite a evidențiat că 60% dintre femeile obeze cu PCOS prezintă un comportament alimentar cu episoade frecvente de mâncat compulsiv.

Strategii Nutriționale


Alimentația și modificarea stilului de viață reprezintă principala abordare terapeutică pentru femeile cu PCOS. Pe lângă corectarea alimentației, scăderea în greutate îmbunătățește atât parametrii metabolici, cât și pe cei reproductivi, asociați cu PCOS. Planurile alimentare care includ alimente cu indice glicemic redus sau care modifică proporția de carbohidrați, de grăsimi sau de proteine, pot îmbunătăți markerii metabolici asociați cu PCOS, chiar și atunci când nu se urmărește scăderea în greutate.

Dietele Anti-Inflamatorii

Femeile cu PCOS un un nivel mai ridicat de insulină și de markeri inflamatorii. Conform studiilor efectuate până în prezent, utilizarea dietelor hipocalorile, bogate în fibre și în alimente anti-inflamatorii conduce la o scădere semnificativă a nivelului de colesterol, a hipertensiunii arteriale și a glicemiei, precum și a nivellui Proteinei C reactive (marker al inflamației).

Fiind bogată în antioxidanți, și dieta DASH poate fi utilă în cazul femeilor cu PCOS; contribuind, conform studiilor, la scăderea nivelului insulinei și a Proteinei C reactive, precum și la scăderea circumferinței abdominale.

Importanța consilierii nutriționale

PCOS este o afecțiune complexă cu factori de risc metabolici semnificativi, pe toată durata vieții. Întrucât alimentația și schimbarea stilului de viață reprezintă prima linie de tratameni, consilierea nutrițională are o importanță deosebită în optimizarea sănătății femeilor cu PCOS și în prevenirea apariției altor afecțiuni.

 


Sunt necesare suplimente alimentare?

Un număr însemnat de studii a analizat beneficiile pe care suplimentele alimentare le pot aduce în cazul femeilor cu PCOS.

Vitamina D

Deși nu pare a avea un impact major asupra dezechilibrelor hormonale din PCOS; suplimentarea cu vitamina D poate fi utilă în cazul infertilității asociate acestei afecțiuni. Conform unui studiu realizat în acest sens, o suplimentare cu vitamina D (100000 UI/lună) a îmbunătățit fertilitatea în cazul femeilor cu PCOS, prin creșterea numărului de foliculi maturi și prin reglarea cicului menstrual, însă rezultatele studiului nu au fost semnificative din punct de vedere statistic.

Uleiul de pește

Uleiul de pește poate aduce multe beneficii în cazul femeilor cu PCOS, ajutând la scăderea nivelului de trigliceride, la ameliorarea steatozei hepatice (ficatul gras) și la scăderea inflamației. Acizii Omega-3 pot ajuta la scăderea testosteronului și la reglarea ciclului menstrual, atât în cazul femeilor supraponderale cât și în cazul femeilor normoponderale, cu PCOS.

N-Acetilcisteina

N-Acetilcisteina (NAC) este un antioxidant puternic, fiind, din punct de vedere chimic, un aminoacid. NAC este un derivat al L-cisteinei, un precursor al glutationului și este implicat în lupta cu stresul oxidativ și inflamația. NAC protejează receptorii insulinei și influențează activitatea acestora și secreția insulinei din celulele pancreatice. Dozele terapeutice de NAC sunt cuprinse între 1,6 și 3g/zi.

În cazul femeilor cu PCOS, NAC poate contribui la scăderea în greutate și a nivelului de testosteron, de insulină, de colesterol și trigliceride din organism.

Inozitolul

Atât mio-inozitolul (MYO), cât și D-chiro-inozitolul (DCI) au fost bine studiate, având rezultate promițătoare în cazul femeilor cu PCOS, în special pentru îmbunătățirea sensibilității la insulină și a ovulației. Inozitolii sunt pseudovitamine ce se găsesc în alimente precum fructele, fasolea, cerealele și hrișca. Doza terapeutică este de 2-4g MYO, cu 50-100mg DCI/zi.

Vitamina B12

Foarte multe dintre femeile cu PCOS urmează, pe termen lung, tratament cu metformin, ce poate avea drept consecință scăderea absorbției vitaminei B12, cu risc de anemie, neuropatie sau afectare psihică. În cazul persoanelor care urmează tratament cu metformin, se recomandă verificare anuală a nivelului de vitamina B12 din organism și suplimentarea în caz de deficit. Forma de B12 cu cea mai buna absorbție este metilcobalamina sublinguală.

1. March WA, Moore VM, Willson KJ, Phillips DI, Norman RJ, Davies MJ. The prevalence of polycystic ovary syndrome in a community sample assessed under contrasting diagnostic criteria. Hum Reprod. 2010;25(2):544-551.

2. Gibson-Helm M, Teede H, Dunaif A, Dokras A. Delayed diagnosis and a lack of information associated with dissatisfaction in women with polycystic ovary syndrome. J Clin Endocrinol Metab. 2017;102(2):604-612.

3. FY 2016 president’s budget request. National Institutes of Health, Office of Budget website. https://officeofbudget.od.nih.gov/br2016.html. Accessed January 9, 2017.

4. Gambineri A, Patton L, Altieri P, et al. Polycystic ovary syndrome is a risk factor for type 2 diabetes: results from a long-term prospective study. Diabetes. 2012;61(9):2369-2374.

5. Puurunen J, Piltonen T, Morin-Papunen L, et al. Unfavorable hormonal, metabolic, and inflammatory alterations persist after menopause in women with PCOS. J Clin Endocrinol Metab. 2011;96(6):1827-1834.

6. Blay SL, Aguiar JV, Passos IC. Polycystic ovary syndrome and mental disorders: a systematic review and exploratory meta-analysis. Neuropsychiatr Dis Treat. 2016;12:2895-2903.

7. Lee I, Cooney LG, Saini S, et al. Increased risk of disordered eating in polycystic ovary syndrome. Fertil Steril. 2017;107(3):796-802.

8. Jeanes YM, Reeves S, Gibson EL, Piggott C, May VA, Hart KH. Binge eating behaviours and food cravings in women with polycystic ovary syndrome. Appetite. 2017;109:24-32.

9. Moran LJ, Ko H, Misso M, et al. Dietary composition in the treatment of polycystic ovary syndrome: a systematic review to inform evidence-based guidelines. J Acad Nutr Diet. 2013;113(4):520-545.

10. González F. Inflammation in polycystic ovary syndrome: underpinning of insulin resistance and ovarian dysfunction. Steroids. 2012;77(4):300-305.

11. Salama AA, Amine EK, Salem HA, Abd El Fattah NK. Anti-inflammatory dietary combo in overweight and obese women with polycystic ovary syndrome. N Am J Med Sci. 2015;7(7):310-316.

12. Asemi Z, Esmaillzadeh A. DASH diet, insulin resistance, and serum hs-CRP in polycystic ovary syndrome: a randomized controlled clinical trial. Horm Metab Res. 2015;47(3):232-238.

13. Thakker D, Raval A, Patel I, Walia R. N-acetylcysteine for polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Obstet Gynecol Int. 2015;2015:817849.

14. Monastra G, Unfer V, Harrath AH, Bizzarri M. Combining treatment with myo-inositol and D-chiro-inositol (40:1) is effective in restoring ovary function and metabolic balance in PCOS patients. Gynecol Endocrinol. 2017;33(1):1-9.

15. He C, Lin Z, Robb SW, Ezeamama AE. Serum vitamin D levels and polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis. Nutrients. 2015;7(6):4555-4577.

16. Fibrouzabadi Rd, Aflatoonian A, Modarresi S, Sekhavat L, Mohammad Taheri S. Therapeutic effects of calcium & vitamin D supplementation in women with PCOS. Complement Ther Clin Pract. 2012;18(2):85-88.

17. Nadjarzadeh A, Dehghani Firouzabadi R, Vaziri N, Daneshbodi H, Lotfi MH, Mozaffari-Khosravi H. The effect of omega-3 supplementation on androgen profile and menstrual status in women with polycystic ovary syndrome: a randomized clinical trial. Iran J Reprod Med. 2013;11(8):665-672.

18. Aroda VR, Edelstein SL, Goldberg RB, et al. Long-term metformin use and vitamin B12 deficiency in the Diabetes Prevention Program Outcomes Study. J Clin Endocrinol Metab. 2016;101(4):1754-1761.