Cercetările arată că modificarea alimentației și utilizarea anumitor suplimente nutritive pot îmbunătăți sănătatea metabolică și reproductivă.
Sindromul Ovarului Polichistic (PCOS) este una dintre cele mai frecvente boli endocrinologice, afectând între 9% și 18% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă. În ciuda prevalenței ridicate, PCOS este, în mod frecvent, ignorată și netratată corespunzător.Un studiu internațional recent a arătat că aproximativ 50% dintre femei au fost văzute de cel puțin 3 medici și 30% dintre acestea au așteptat mai bine de doi ani până au primit un diagnostic de PCOS.
De altfel, însăși denumirea afecțiunii este o sursă de confuzie, întrucât femeile cu PCOS nu au cu adevărat chisturi pe ovare, ci mai curând mici foliculi imaturi care sunt frecvent confundați cu chisturile.
Ce este foarte clar, este faptul că femeile cu PCOS se confruntă cu factori de risc pentru sănătate care se extind pe toată viața, chiar și după vârsta reproductivă. Schimbarea stilului de viață reprezintă principala abordare terapeutică pentru a preveni sau pentru a ameliora aceste riscuri.
PCOS se schimbă cu vârsta
Privită în trecut ca fiind doar o problemă a aparatului reproducător, fiind una dintre principalele cauze de infertilitate ovulatorie, PCOS este considerată acum o afecțiune endocrină cauzând un risc crescut de diabet de tip 2, sindrom metabolic, afecțiuni cardiovasculare și cancer. Se estimează că, până la vârsta de 40 de ani, aproximativ 50% dintre femeile cu PCOS vor dezvolta prediabet sau chiar diabet de tip 2.
În prezent, multe cercetări analizează evoluția PCOS pe măsura înaintării în vârstă a femeilor și ulterior tranziției către menopauză. Perioada reproductivă în cazul femeilor cu PCOS o depășește pe cea a femeilor care nu suferă de această afecțiune, ca urmare a nivelului crescut de hormoni androgeni de origine suprarenaliană și ovariană. Nivelul hormonilor androgeni scade la femeile cu PCOS pe măsura înaintării în vârstă, având ca și consecință o probabilitate mai mare de a obține o sarcină mai târziu în viață, pentru femeile care s-au luptat cu infertilitatea.
Însă, în ciuda scăderii nivelului hormonilor androgeni, consecințele metabolice asociate cu PCOS se înrăutățesc că măsura trecerii anilor. Un studiu publicat în Diabetes arată că prevalența diabetului de tip 2 la femeile de vârstă medie, cu PCOS; este de 6,8 ori mai ridicată comparativ cu populația feminină generală, de aceeași vârstă.
Asocierea cu Afecțiuni ale Dispoziției și Tulburări de Alimentație
Pe lângă riscul crescut de afecțiuni metabolice, femeile cu PCOS au un risc crescut de anxietate și depresie. Femeile cu PCOS pot suferi de tulburări ale dispoziției ca urmare a unor dezechilibre hormonale dar și din cauza luptei zilnice cu această afecțiune ce poate cauza multă frustrare.
De asemenea, un studiu publicat în Fertility and Sterility a arătat că riscul de tulburări de alimentație este de patru ori mai mare în cazul femeilor cu PCOS. Nivelul crescut de insulină a fost asociat cu mâncatul compusiv. Astfel, un studiu publicat în Appetite a evidențiat că 60% dintre femeile obeze cu PCOS prezintă un comportament alimentar cu episoade frecvente de mâncat compulsiv.
Strategii Nutriționale
Alimentația și modificarea stilului de viață reprezintă principala abordare terapeutică pentru femeile cu PCOS. Pe lângă corectarea alimentației, scăderea în greutate îmbunătățește atât parametrii metabolici, cât și pe cei reproductivi, asociați cu PCOS. Planurile alimentare care includ alimente cu indice glicemic redus sau care modifică proporția de carbohidrați, de grăsimi sau de proteine, pot îmbunătăți markerii metabolici asociați cu PCOS, chiar și atunci când nu se urmărește scăderea în greutate.
Dietele Anti-Inflamatorii
Femeile cu PCOS un un nivel mai ridicat de insulină și de markeri inflamatorii. Conform studiilor efectuate până în prezent, utilizarea dietelor hipocalorile, bogate în fibre și în alimente anti-inflamatorii conduce la o scădere semnificativă a nivelului de colesterol, a hipertensiunii arteriale și a glicemiei, precum și a nivellui Proteinei C reactive (marker al inflamației).
Fiind bogată în antioxidanți, și dieta DASH poate fi utilă în cazul femeilor cu PCOS; contribuind, conform studiilor, la scăderea nivelului insulinei și a Proteinei C reactive, precum și la scăderea circumferinței abdominale.
Importanța consilierii nutriționale
PCOS este o afecțiune complexă cu factori de risc metabolici semnificativi, pe toată durata vieții. Întrucât alimentația și schimbarea stilului de viață reprezintă prima linie de tratameni, consilierea nutrițională are o importanță deosebită în optimizarea sănătății femeilor cu PCOS și în prevenirea apariției altor afecțiuni.