Consultația inițială de nutriție durează 40-60 minute și permite înțelegerea istoricului personal și stabilirea unui plan de măsuri adaptate nevoilor individuale.
Consultația inițială este compusă din:
I. Evaluarea nutrițională – abordare sistematizată prin care sunt colectate, înregistrate și interpretate date relevante de la pacient. Sunt luate în considerare date antropometrice, istoricul medical/alimentar, datele biochimice și istoricul social.
II. Diagnosticul nutrițional
III. Stabilirea intervenției nutritionale
I. Pe scurt, evaluarea nutrițională constă în:
Realizarea măsurătorilor antropometrice (greutate, înălțime, perimetru abdominal) și de compoziție corporală (masa grasă corporală, grăsime viscerală, masă slabă corporală – prin tehnica BIA – impedanța bioelectrică);
Identificarea antecedentelor personale medicale și alimentare
Realizarea unui istoric al evoluției greutății corporale
Identificarea circumstanțelor care au condus la apariția problemelor actuale
Evaluarea obiceiurilor alimentare prin
– realizarea unui inventar detaliat al alimentelor consumate;
– realizarea unui rappel pe 24 de ore;
– identificarea raporturilor dintre creșterea în greutate și obiceiurile alimentare și, mai ales, stabilirea legăturii dintre creșterea în greutate și evenimentele particulare din viață care pot influența negativ comportamentul alimentar
II. Stabilirea diagnosticului nutrițional se face în urma datelor obținute în evaluarea nutrițională;
În funcție de diagnosticul nutrițional stabilit, se fixează un obiectiv privind greutatea corporală, adaptat condițiilor dvs. Obiectivul fixat, individualizat, nu-și propune să înfometeze, să creeze frustrări, să izoleze persoana de viața sa socială, ci să răspundă nevoilor unui regim alimentar echilibrat și să aibă ca finalitate obținerea rezultatului dorit.
III. Elaborarea recomandărilor nutriționale pentru a începe prima etapă de corectare a alimentației în vederea atingerii obiectivului propus.