Probabil că vi s-a întâmplat cel puțin o dată ca, imediat după o masă copioasă, să simțiți nevoia să mai mâncați și un desert. Asta deși, cel puțin fizic, stomacul pare să-și fi atins limitele în ceea ce privește cantitatea de mâncare pe care o poate primi! Nevoia de dulce, nevoia de „ceva bun” imediat după masă, poate avea cauze diferite.
1. Astfel, după masă, principala funcție a organismului, funcție care utilizează și cea mai mare parte a energiei, este digestia. Dacă mâncăm prea mult sau dacă alimentele pe care le consumăm sunt prea „grele”, dificil de digerat, organismul cere un supliment rapid de energie. Faptul că zahărul se absoarbe foarte rapid poate explica această nevoie de dulce atunci când corpul nostru resimte nevoia de energie.
2. În multe cazuri, nevoia de zahăr poate avea mai curând motive psihologice decât fiziologice. Astfel, putem resimți dorința de zahăr după ce ați mâncat, din simplul motiv că aveți acest obicei de a încheia mesele cu un desert. Consumul uzual de alimente bogate în zahăr și în grăsimi determină apariția unor modificări biochimice la nivel neuronal care declanșează automat pofta, nevoia de a consuma acest tip de alimente. Dacă ați asociat dintotdeauna finalul mesei cu un desert, va trebui să dați dovadă de ceva motivație în plus pentru a scăpa de acest obicei.
Nevoia de a consuma dulciuri după masă poate să fie cauzată și de creșterea producției de serotonină, un neurotransmițător asociat cu starea de bine. Consumul de zahăr (sau de alți carbohidrați simpli) potențează absorbția triptofanului, aminoacid conținut de anumite alimente, din care este sintetizată, mai departe, serotonina. Astfel, dulciurile determină creșterea nivelului de serotonină, făcându-ne mai fericiți, calmi și satisfăcuți. De asemenea, variațiile bruște ale glicemiei după masă pot cauza nevoia de desert. Dacă mâncarea pe care ați consumat-o nu a fost echilibrată nutrițional, fiind alcătuită în special din carbohidrați, poate cauza o creștere rapidă a glicemiei, urmată de o scădere, la fel de rapidă, imediat după masă. Corpul nu se poate acomoda acestei scăderi, astfel încât apare nevoia de zahăr, pentru a readuce glicemia în limite normale. Nevoia de dulce după masă poate apărea și pentru a contrabalansa o masă foarte sărată. Astfel, uneori, nevoia imediată de zahăr poate fi metoda prin care organismul nostru încearcă să se echilibreze. În concluzie, dacă simțiți frecvent nevoia de a mânca și desert imediat după masă, încercați să identificați cauza. Poate că mâncați porții prea mari de mâncare sau alimente prea greu de digerat, poate mâncați prea sărat sau pur și simplu alimentele consumate nu sunt echilibrate nutrițional. Sau, poate, e doar obiceiul ori poate, pur și simplu, aveți nevoie de ceva care să vă dea o stare de confort și de bine… Odată identificată cauza, problema este ca și rezolvată!