Sardinele reprezintă o sursă bine cunoscută și accesibilă de acizi grași polinesaturați omega-3 (n-3 PUFA), conținând, în plus, și alți nutrienți importanți pentru sănătatea inimii. Astfel, sardinele conțin calciu, potasiu, magneziu, zinc, fier, taurină, arginină și alți nutrienți care, împreună, ajută la reducerea inflamației și a stresului oxidativ exacerbat, ce apar în bolile cardiovasculare.
Sardinele – sursă imporantă de calciu
Sardinele nu sunt doar o sursă relevantă de acizi grași Omega-3, ci și de calciu, având, comparativ cu alte tipuri de pește, un conținut mai ridicat din ambii nutrienți. Cantitatea de calciu din 100 g de sardine este echivalentă cu cea din aproximativ 400 ml de lapte, ceea ce le face o alternativă pentru persoanele care nu tolerează lactatele sau nu pot consuma această cantitate de lapte. De asemenea, sardinele sunt o opțiune pentru cei care au nevoie să își suplimenteze aportul total de calciu. Mai exact, 100 g de sardine oferă 382 mg de calciu pe zi, ceea ce reprezintă 38% din doza zilnică recomandată (DZR) de 1.000 mg/zi.
Nutrienți importanți pentru reglarea tensiunii arteriale
Ca sursă alimentară de acizi geași Omega-3, sardinele au demonstrat beneficii în reglarea tensiunii arteriale și a profilului lipidic. În plus, sunt o sursă de potasiu, magneziu și zinc, nutrienți cunoscuți pentru efectele lor de reducere a tensiunii arteriale, precum și de niacină și zinc, care pot contribui la îmbunătățirea nivelurilor circulante de lipide și lipoproteine plasmatice.
Sursă importantă de fier
Sardinele conțin o cantitate considerabilă de fier (2,9 mg/100 g), mai mare decât cea a altor tipuri de pește consumate frecvent. Conținutul de fier din sardine este comparabil cu cel din carne, care este cea mai populară sursă de fier la nivel global.
Salată cu sardine – Rețeta
Ingrediente:
- frunze pentru salată, după preferințe, (salată verde, valeriană, etc);
- roșii cherry;
- câteva măsline;
- un castrevete mic;
- sardine în conservă;
- o linguriță de ulei de măsline.
Mod de preparare:
Se taie frunzele în felii mai mici, dacă este necesar. Se taie roșiile și castravetele în felii mici și se adaugă, alături de frunze, într-un castron pentru salată. Adăugați câteva măsline verzi. Sardinele se scurg de uleiul în care sunt conservate, eventual, se șterg cu prosoape absorbante, și apoi se taie în bucăți mai mici. Se adaugă sardinele peste celelalte ingrediente și, la final, se adaugă o linguriță de ulei de măsline.