La o primă vedere, mecanismul de funcționare al glandei tiroide poate părea simplu. Glanda hipofiză, situată la baza creierului, eliberează un hormon numit TSH (hormon de stimulare tiroidiană) care, mai departe, îi „spune” tiroidei să sintetizeze un alt hormon – tiroxina (T4). În continuare, în țesuturi localizate în afara tiroidei, organismul trebuie să transforme T4 în T3 (forma activă). În cazul în care conversia T4 în T3 nu se realizează la parametri optimi, pot fi resimțite unele dintre simptomele caracteristice hipotiroidismului, cum ar fi oboseala, depresia, sensibilitate crescută la frig, dificultăți de concentrare și altele.
Așadar, conversia deficitară a hormonului T4 în T3 poate exista chiar și când nivelul de TSH pare a fi normal.
Ce afectează conversia lui T4 în T3?
Sunt mulți factori care pot afecta conversia lui T4 în forma T3. Vom prezenta, mai departe, câțiva dintre acești factori.
Stresul
Nu e o surpriză, nu?
Atunci când este supus stresului cronic, organismul nostru eliberează cantități mari de cortizol, supranumit „hormonul stresului”. Astfel, în această perioadă, organismul este focusat pe eliberarea de cortizol și nu mai depune foarte mare efort pentru a transforma T4 în T3. Mai mult, redirecționează T4 către un alt hormon, denumit reverse T3 (1).
Organismul are nevoie de un echilibru foarte delicat în ceea ce privește hormonul reverse T3. Prea mult din acest hormon, ca și rezultat al stresului cronic, poate încetini metabolismul și poate avea efecte negative asupra organismului.
Degradarea Funcției Hepatice
Glanda tiroidă produce T4 și doar o cantitate redusă de T3. Cea mai mare parte a conversiei lui T4 în T3 are loc în afara glandei tiroide, în special în ficat (2). Este evident astfel că deteriorarea funcției hepatice poate afecta negativ conversia, chiar și în cazul în care enzimele hepatice par a fi în limite normale.
Afectarea sănătății intestinale
Intestinul este un alt loc unde are loc conversia lui T4 în T3. Perturbarea sănătății intestinale așa cum se întâmplă în disbioză (dezechilibrul florei intestinale), în bolile inflamatorii intestinale sau în cazul intestinului permeabil, pot reduce abilitatea organismului de a converti T4 în T3.
Dietele hipocalorice extreme
Dietele hipocalorice extreme pot fi dăunătoare funcționării tiroidei și pot reduce concentrația de T3 cu până la 50% (3).
Atunci când aportul caloric este restricționat drastic, organismul va redirecționa T4 către versiunea reverse T3, care va determina o încetinire a metabolismului (4). Acesta este un mecanism protector care ajută supraviețuirea în timp de foamete și restricții alimentare.
Ce ajută conversia lui T4 în T3?
Din fericire, există intervenții asupra stilului de viață care pot optimiza conversia lui T4 în T3.
Dieta anti-inflamatorie
Perturbarea conversiei lui T4 în T3 cauzează adesea și inflamație cronică.
Pentru a scădea inflamația, puteți urma o dietă anti-inflamatorie, bogată în fructe, legume, pește sălbatic, nuci, semințe și leguminoase.
Limitați alimentele care pot înrăutăți inflamația, cum ar fi cerealele rafinate, alimentele procesate, alcoolul și zahărul adăugat.
Amintiți-vă că trebuie să aveți un aport energetic optim!
Consumați suficient Zinc și Seleniu
Zincul și seleniul sunt două minerale esențiale pentru conversia lui T4 în T3. De altfel, una dintre enzimele implicate în această conversie se bazează pe seleniu pentru a funcționa.
Consumați alimente bogate în aceste minerale esențiale:
- Alimente bogate în zinc: năut, caju, semințe de dovleac, carne de vită, scoici;
- Alimente bogate în seleniu: nuci braziliene, ton, sardine, carne de curcan, ficat de vită.
Gestionați nivelul stresului
Gestionarea stresului este cheia pentru scăderea cortizolului și pentru optimizarea conversiei T4 în T3. Faceți-vă timp, zilnic, pentru activități precum yoga, meditație, plimbări, exerciții de respirație.
Optimizați-vă sănătatea intestinală
Intestinul joacă un rol extrem de important în scăderea inflamației și în ajutarea organismului în transformarea hormonului T4 în T3. Optimizarea sănătății intestinale pornește cu o dietă anti-inflamatorie, bogată în fibre și săracă în alimente procesate.