Alimentația are o importanță deosebită pentru modul în care sistemul imunitar răspunde și ne apără de patogeni.
Micronutrienți precum vitamina C, vitamina D, vitaminele din complexul B, seleniul și zincul ajută la obținerea unui răspuns imunitar mai bun, atât în ceea ce privește imunitatea înnăscută, cât și în ceea ce privește răspunsul imunitar dobândit. De asemenea, acizii grași omega-3 au, la rândul lor, o mare importanță pentru un răspuns imunitar echilibrat. Dacă pentru vitamina D sursa principală este soarele, toți ceilalți nutrienți menționați pot fi obținuți în calități optime din alimente.
Astfel, pentru un aport optim de vitamina C, trebuie să includem în alimentație cât mai multe fructe și legume proaspete, cum ar fi citricele, ardeiul gras sau pătrunjelul. Și murăturile conțin vitamina C, dar acestea nu pot fi consumate în exces din cauza conținutului ridicat de sare.
Pentru a obține vitamine din complexul B, putem include în meniu cereale integrale, leguminoase, ouă, carne slabă, pește și lactate.
Deși, în cea mai mare parte se sintetizează în piele, sub acțiunea razelor de soare, vitamina D se găsește și în alimente precum peștele gras (somon, sardine, hering, macrou), ficatul de cod și gălbenușul de ou.
Dintre minerale, o importanță deosebită pentru imunitate o au seleniul și zincul. Seleniul se găsește, în cantitate mare, în alimente precum nucile braziliene și fructele de mare, dar și în carne, organe, cereale integrale și lactate. Zincul poate fi adus în organism din alimente precum carnea, leguminoasele, cerealele integrale, semințele de dovleac, migdalele și lactatele.
Acizii grași omega 3 pot fi obținuți din alimente precum peștele (somon, sardine, hering, macrou, ton), nucile, semințele și uleiurile vegetale.
Prin urmare, cea mai bună cale către un sistem imunitar sănătos este să consumăm o cantitate mare de legume proaspete și fructe, cât mai colorate, cereale integrale, proteine de bună calitate și puține grăsimi, desigur, dintre cele benefice pentru organism.