Oamenii, la fel ca plantele și animalele, depind de glucoză ca sursă de energie.
Glucoza este un tip de zahăr, mai exact un monozaharid, pe care organismul uman îl preia, în mod natural, din alimentele de origine vegetală. În prezența luminii solare, plantele produc glucoză, prin procesul de fotosinteză, din apă și dioxid de carbon. Astfel, regnurile vegetal și cel animal se susțin reciproc, evoluând împreună într-o extraordinară interdependență condiționată de prezența soarelui.
Importanța energetică a glucozei pentru organismul uman explică și faptul că plăcerea senzorială pentru alimentele dulci este înnăscută. Însă, atunci când vorbim despre gustul dulce, copiii trăiesc într-o lume senzorială diferită de a adulților.
În timpul copilăriei, cei mici învață regulile bucătăriei, respectiv ce, cum sau când să mănânce și cât de dulce ar trebui să fie mâncarea. Consumul de la o vârstă fragedă a unor cantități mari de alimente care conțin zaharuri adăugate creează obiceiuri alimentare pe care copiii le vor purta cu ei de-a lungul vieții.
Diana Ruxandariu, nutriționist-dietetician Nutriprof
Această atracție biologică pentru gustul dulce a fost speculată și de industria alimentară, care a extras zahărul din plante și l-a adăugat alimentelor, pe lângă zahărul pe care acestea-l conțineau în mod natural!
Diana Ruxandariu, nutriționist-dietetician Nutriprof
Cu alte cuvinte, orice cantitate de zahăr pe care o adăugăm, propriu-zis, în mâncarea noastră reprezintă „zahăr adăugat”.
În plante, glucoza vine la pachet cu o multitudine de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Produsele alimentare cu mult zahăr adăugat au însă o valoare nutrițională redusă comparativ cu alimentele care conțin zahăr în mod natural. De exemplu, o doză de 350 mL de suc furnizează 140 Calorii din zahăr, fără alți nutrienți. Trei fructe de kiwi de mărime medie furnizează aproximativ același număr de calorii din zahăr, dar împreună cu numeroși nutrienți, inclusiv vitamina C, folat și calciu.
Cum identificăm alimentele care au zahăr adăugat
Pentru a identifica produsele care conțin zahăr adăugat trebuie să citim lista ingredientelor conținute! Astfel, în afară de denumirea simplă de „zahăr”, există peste 50 de denumiri sub care acest ingredient poate fi găsit pe etichetele alimentelor, precum:
- dextroză anhidră
- zahăr brun
- zahăr pudră de cofetărie
- sirop de porumb
- dextroză
- fructoză
- miere
- zahăr invertit
- lactoză
- sirop de malț
- maltoză
- sirop de arțar
- melasă
- nectar
Aproape toate sosurile, pâinea, biscuiții sau ketchupul conțin zahăr adăugat. Pe lângă plante, zahărul se mai găsește, în mod natural, și în lapte (deci și în produsele lactate). Prin urmare, nu trebuie să confundăm, la citirea etichetelor, zahărul adăugat cu zahărul care se găsește în mod natural în alimente, ci trebuie să verificăm lista ingredientelor.
Diana Ruxandariu, nutriționist-dietetician Nutriprof
Astfel, conform studiilor, copiii care în primele luni de viață au primit frecvent băuturi cu zahăr adăugat au dezvoltat și o preferință crescută pentru gustul dulce, lucru arătat atât pe teste făcute la vârsta de 6 luni, cât și mai târziu, în intervalul de vârstă de 2-10 ani. Prin urmare, înțelegerea vulnerabilității copiilor în fața sistemului de alimentație modern este extrem de importantă în contextul în care multe dintre afecțiunile cronice ale societății actuale derivă în mare parte din alegerile alimentare nesănătoase.