Un studiu realizat de cercetătorii din cadrul Universității din Newcastle a arătat că scăderea semnificativă în greutate poate transforma diabetul de tip 2 într-o afecțiune reversibilă. Astfel, o treime dintre persoanele care au urmat un regim hipocaloric și au slăbit au reușit să se „vindece” de diabet de tip 2, fiind în remisie și la doi ani de la dietă.
Astfel, acest studiu a demonstrat faptul că diabetul de tip 2 nu este, obligatoriu, o „condamnare” pe viață, o afecțiune inevitabil progresivă.
Studiul a evidențiat și faptul că reîngrășarea conduce, evident, la reapariția diabetului de tip 2.
Studiul, denumit „Direct” a inclus aproximativ 300 de persoane diagnosticate cu diabet de tip 2, cu indice de masă corporală cuprins între 27 și 45 kg/m2. Jumătate dintre aceștia au primit tratamentul medicamentos standard, iar ceilalți au fost incluși într-un program de scădere ponderală, pentru o perioadă de 12-20 de săptămâni.
După primul an, 46% dintre cei care au urmat o dietă hipocalorică erau încă în remisie. Peste o treime dintre cei care au ținut regim – 36% – erau în remisie după doi ani.
Așa cum era de așteptat, unii dintre participanții care au slăbit în primul an s-au reîngrășat câteva kilograme în cel de-al doilea an. Cei care au rămas în remisie și după primul an avuseseră o scădere mai însemnată în greutate (15,5 kg) comparativ cu cei care nu au rămas în remisie (12 kg). S-a considerat că diabetul de tip 2 a fost în remisie în cazul în care participanții au avut valori ale hemoglobinei glicate (HbA1c) sub 48 mmol/mol (6.5%) și nu au mai avut nevoie de medicația pentru diabet de tip 2.
Studiul a fost publicat în martie 2019, în Lancet Diabetes & Endocrinology.