Sindromul Colonului Iritabil este caracterizat prin simptome precum durere în regiunea inferioară a abdomenului, disconfort abdominal, balonare/distensie, flatulență și tulburări ale tranzitului intestinal (diaree/constipație). Conform statisticilor, unul din șapte adulți suferă de Sindromul Colonului Iritabil.
Compușii FODMAP sunt carbohidrați cu lanț scurt (zaharuri) care nu sunt absorbiți corespunzător la nivelul intestinului, fapt care poate duce la declanșarea simptomelor caracteristice Sindromului Colonului Iritabil. Compușii FODMAP se pot găsi în mod natural în alimente sau pot fi adăugați sub forma aditivilor alimentari.
Principalele grupe de compuși FODMAP sunt:
- Oligozaharidele – Fructani și GOS (Galacto-oligozaharide) – se găsesc în alimente precum grâul, secara, ceapa, usturoiul și în leguminoase.
- Dizaharidele – Lactoza – conținută de produsele lactate.
- Monozaharidele – Fructoza – se găsește în mierea de albine, mere, siropul de fructoză etc.
- Poliolii – Sorbitol și Manitol – se găsesc în unele fructe și legume, fiind utilizați și ca îndulcitori artificiali.
Dieta Low FODMAP
Dezvoltată de cercetătorii din cadrul Universității Monash, Dieta Low FODMAP limitează consumul alimentelor despre care s-a văzut că agravează simptomele specifice Sindromului Colonului Iritabil, mai exact alimente care conțin compușii FODMAP.
Dieta FODMAP trebuie să fie urmată sub supravegherea unui dietetician cu experiență în acest domeniu. Acest regim are o fază inițială, de 2-6 săptămâni, cu restricții mai mari, fiind făcută, gradual, tranziția către o alimentație mai permisivă.
Cercetările efectuate până în prezent au evidențiat faptul că dieta Low FODMAP poate ajuta la ameliorarea simptomelor Sindromului Colonului Iritabil.
Acesta nu este un regim pe viață, ci constă în monitorizarea, pe o perioadă determinată de timp, a toleranței individuale la alimentele bogate în compuși FODMAP, astfel încât, la final, să se poată stabili o alimentație personalizată care să ajute la o bună gestionare a simptomelor. De asemenea, studiile au evidențiat faptul că 3 din 4 persoane constată o îmbunătățire a simptomatologiei Sindromului Colonului Iritabil după ce urmează un regim Low FODMAP.